II Rodzinny Piknik Ekologiczny

19 lipca 2015 r.  na Podhalu odbył się II Małopolski Rodzinny Piknik Ekologiczny. Upalana pogoda oraz piknikowe atrakcje przyciągnęły wielu mieszkańców regionu, a także turystów przebywających na Podhalu. Szacunkowa ilość uczestników imprezy wyniosła ponad 1000 osób. Małopolski Rodzinny Piknik Ekologiczny staje się powoli imprezą cykliczną. Jest to druga edycja i powoli wpisuje się w kalendarz imprez proekologicznych regionu.  Rośnie zainteresowanie mediów tą imprezą, w roku bieżącym nie były to tylko media lokalne ale również o zasięgu regionalnym.
Każdy, kto wybrał się w niedzielę na piknik ekologiczny, mógł odpocząć, wziąć udział w konkursach z atrakcyjnymi nagrodami, pobawić się podczas występu zespołu Boliwia, a także poszerzyć swoją wiedzę na temat odnawialnych źródeł energii oraz zagrożeń płynących ze spalania śmieci i węgla w domowych piecach. Przybyli z Krakowa przedstawiciele ekologicznego portalu informacyjno – edukacyjnego (www.zielony-portal.pl)  przeprowadzili pogadankę na temat proekologicznych postaw i zachowań w gospodarstwie domowym, segregacji śmieci oraz sposobów na zmniejszenie zanieczyszczenia powietrza. Szczególny nacisk był kładziony na postawy proekologiczne wśród młodzieży.
Podczas pikniku trwała zbiórka baterii oraz makulatury.
O godz.  12:00 organizatorzy i prowadzący powitali przybyłych na piknik gości, przedstawili program imprezy oraz zachęcili do odwiedzania piknikowych stoisk. Goście, którzy licznie przybyli na piknik mogli degustować ekologiczną żywność serwowaną przez lokalnych producentów i wytwórców. Licznie oblegane były stoiska z oscypkami, ekologicznymi produktami spożywczymi oraz naturalnymi sokami i miodami. Nowością były ręcznie wykonywane produkty rzemiosła ludowego. Powodzeniem cieszyło się także stoisko, na którym uczestnicy pikniku mogli poddać się zabiegom na bazie naturalnych kosmetyków.

Przez cały czas trwania imprezy nie brakowało atrakcji przyciągających dzieci: dmuchane zabawki, paintball, malowanie twarzy, ekologiczne konkursy, gry ekologiczne…

O godz. 12:30 rozpoczął się pokaz wozów strażackich i umiejętności strażaków z Czerwiennego, także w zakresie udzielania pierwszej pomocy. Uruchomiona przez mundurowych kurtyna wodna przyniosła nieco ochłody dla wszystkich rozgrzanych piknikowymi atrakcjami i upalnym, górskim słońcem.
O godzinie 13:00 odbył się pokaz mody ślubnej firmy Anna z Czarnego Dunajca. Podkreślano znaczenie odpowiedniego doboru ekologicznych i naturalnych materiałów.
Około godziny 13:30 odbył się pokaz walk Ju Jitsu prowadzony przez Podhalańską Szkołę Wschodnich Sztuk Walki Ed Art. Pokaz wzbudził duże zainteresowanie uczestników pikniku.
Szczególnie wiele emocji wzbudziły trwające prawie 2 godziny zawody i konkursy dla dzieci oraz dorosłych organizowane przez Strongmana Roberta Nemsia. Zawody rozpoczęły się o godzinie 14:30.
O godzinie 17:00 uczestnicy imprezy zgromadzili się pod piknikową sceną, gdzie rozpoczął się energetyczny występ i pokaz taneczny w wykonaniu zespołu Siekiernica. Zespół przygotował specjalny repertuar poświęcony walorom ekologicznym regionu i konieczności dbania o zachowanie dobrego stanu środowiska naturalnego.
Najbardziej energetyzującym momentem zabawy okazał się maraton zumby, do udziału w którym licznie zgłosili się najmłodsi uczestnicy imprezy.
Gwoździem wieczoru był występ Kabaretu Truteń. Uczestnicy pikniku przez ponad godzinę bawili się przy piosenkach i skeczach Kabaretu.
O godzinie 19:00 rozpoczął się występ zespołu Boliwia. Piknik zakończyła taneczna zabawa z DJ, która potrwała prawie do godziny 23:00.
Organizatorem pikniku była Fundacja Rozwoju Podhala, a głównym partnerem merytorycznym i finansowym – Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Krakowie.
Impreza przyniosła bardzo pozytywny oddźwięk i została szeroko zaprezentowana w mediach regionalnych. Frekwencja na niedzielnym pikniku przekroczyła najśmielsze oczekiwania organizatorów.  Główną tematyką ekologiczną, która była przedmiotem wiodącym przez cały dzień spotkań była idea OZE, która jest szczególnie istotna na Podhalu, gdzie nadmierna emisja CO2 skutkuje bardzo częstym występowaniem smogu. Uczestnicy mogli się zapoznać z zastosowaniem ekologicznego ogrzewania – kotłach na biomasę do podgrzewania ciepłej wody użytkowej na przykładzie obiektu hotelowego. Ważnym aspektem dodatkowym było wskazanie właściwej gospodarki śmieciowej i pokazanie dramatycznych skutków spalania śmieci w paleniskach domowych.
Impreza jest coraz bardziej dostrzegana i doceniana  w regionie. W tej edycji widzimy duże zaangażowanie władz lokalnych, przede wszystkich władz gminy Czarny Dunajec. Należy również podkreślić bezinteresowne zaangażowanie zakonu Paulinów z Bachledówki, którzy również promowali wydarzenie jako bardzo potrzebne dla lokalnej społeczności i podkreślali także poparcie dla postaw proekologicznych w społeczeństwie.